Verdt å vite om Bronse

Materialet bronse
Bronse er en metallegering der hovedbestanddelen er kobber. Tinn, sink og bly tilsettes i varierende mengder for å gi bronsen ulike egenskaper og gjøre den egnet til ulike produksjonsmetoder. Mengden av legeringemnene påvirker fargen på legeringen. 

Produktene på denne hjemmeside er enten produsert ved sandstøping, som er den håndverksmessige metoden, eller pressstøpning som er en mer industriell metode.

Aldring av bronse
Fra det øyeblikket bronsen er støpt begynner den å endre farge. Som på kobber dannes det et belegg på overflaten, som blir mørkere etter som tiden går. Alle som bar pusset kobber til jul vet hva dette dreier seg om. Belegget skader ikke bronsen, tvert imot beskytter det mot tæring og videre oksydasjon, og gir den farge eller patina som er så karakteristisk og ettertraktet.

Produktene påvirkes av vær, vind og omgivelser og vil i større eller mindre grad skifte farge. Dette er utslagsgivende når det skal monteres navn i ettertid på steiner som står på kirkegården, som har blitt påvirket av dette.

Dette er normale prosesser og vanligvis ikke reklamasjonsgrunn.

Overflater på bronse
Det har gjennom tidene vært vanlig å gi bronsen ulike overflatebehandlinger for enten å bremse eller fremskynde fageendringen.
Vi har brukt disse begrepene om de overflatebehandlingene som proukten lagerføres i:

Brunert
Produktene er behandlet i kjemikaliebad for å fremskynde aldringsprossessen og gjøre dem mørkere.

Lakkert
Produktene er påført et lag med klar lakk for at de skal holde seg lyse lenger.

Forgylt
Produktene er forniklet og deretter forgylt. Dette skjer elekrolystisk. Belegget er meget tynt, og blir beskyttet med lakk.