0 valgt produkt Gå videre
Sum: Kr. 0,00
Nerlands Granittindustri AS
SteinhåndbokenKontaktOm ossSteintyperReferanser
Marmor-skuptur-2.jpg
Marmor

Marmor kommer av det greske ordet marmoros og som betyr "skinnende stein" og som er en metamorf bergart. Består hovedsakelig av mineralet kalsitt som en krystallinsk form for kalsiumkarbonat CaCO3. Dette fører til at marmor inneholder mye kalsium, karbon og oksygen. Marmor dannes når de sedimentære bergartene kalkspat eller dolomitt smelter og siden forsteines igjen. Utgangspunktet kan for eksempel være avsettninger på havbunnen av skjell og skalldyr som er forsteinet til kalkstein. Temperaturer og trykket som er nødvendig for å danne marmor ødelegger vanligvis eventuelle fossiler og sedimentære tekstur i den opprinnelige steinen.

Fargespektret til marmor varierer fra helt hvitt til sort, og det skyldes blant annet blanding med ulike mineraler, urenheter og forurensing.

Marmor har vært favorittmaterialet til greske og romerske billedhoggere og arkitekter, og er blitt et kulturelt symbol for tradisjon og forfinet smak. I folketradisjonen assosieres marmor med det astrologiske tegnet tvillingene. Ren hvit marmor er også symbol på renhet, udødelighet og står for suksess i utdanning.

I Norge så finner vi marmorbrudd på Eide, Terråk, Snåsa, Lier, Porsgrunn og ikke minst på Fauske. Fauskemarmoren er en kalkspatmarmor og har flere fargevarianter, som hvit og rød, hvit og grønn, hvit og blå samt hvit og sort. Tre av variantene markedsføres under handelsnavnene Coloritt, Antique Fonce og Norwegian Rose. Typiske bruksområder er som bygningsstein innendørs.

Den berømte italienske marmoren fra Carrara er helt hvit og har sin opprinnelse som kalkspat. Denne marmoren brukte Michelangelo til sin berømte statue "David", finnes også i Londons "Marble Arch" og etter hvert så vil den pryde fasaden på vårt nye Opera-bygg.

Se myke steintyper